1397/03/21 10:30
چرا ماهی بخریم؟
امروزه در تمامی محافل صحبت از مزایای مصرف ماهی و سایر آبزیان و جایگزینی آن با گوشت قرمز می باشد. محققان در سراسر دنیا به مطالعه در خصوص خواص و فواید آبزیان می پردازند و هر روز دریچه جدیدی از مزایای مصرف ماهی را برای مردم باز می کنند.
سرانه مصرف آبزیان در کشور حدود 9 کیلوگرم می باشد ، و این میزان نصف مصرف سرانه دنیاست و البته در کشورهایی مانند ژاپن سرانه مصرف حدود 65 کیلوگرم می باشد.
در ایران علی رغم دارا بودن گونه های بارزش پرورشی از جمله ماهی قزل آلا و کپور ماهیان چینی مانند فیتوفاگ، سرگنده، آمور و کپور و همچنین دارا بودن بیش از 2700 کیلومتر نوار ساحلی و رودخانه و منابع آبی متعدد، متاسفانه مصرف سرانه آبزیان بسیار پایین است.
عوامل تاثیر گذار بر مصرف آبزیان در کشور:
زمانی که با بسیاری از مردم وارد صحبت در خصوص مصرف ماهی می شویم قیمت بالای ماهی را عامل نخریدن آن ذکر می کنند. اما آیا این مسئله صد در صد درست است؟ آبزیان ضمن داشتن تنوع در نوع ، در قیمت نیز تنوع دارند. علی رغم قیمت بالای بعضی از انواع آن که حجم زیادی از ماهیان عرضه شده در بازار را تشکیل می دهند نیز قیمت مناسب و پایین دارند. این در حالی است که انواع ماهی ها از لحاظ خواص کم و بیش مشابه هستند و فقط گران بودن قیمت یک ماهی در زمان خرید نمی تواند دلیلی بر برتری آن باشد. به عنوان مثال ماهی کیلکا که از جمله ارزانترین ماهی ها محسوب می شود، از لحاظ ارزش تغذیه ای جزو غنی ترین منابع پروتئینی در بین ماهی ها محسوب می شود.
خرید میگو مقرون به صرفه است؟
در مورد میگو مقدار استاندار مصرف برای یک وعده غذایی 100تا 120 گرم است. یعنی با یک کیلو میگو می توان برای 8 الی 10 نفر غذا تهیه کرد. با توجه به ارزش غذایی بالای میگو وجایگاه ارزشمند آن از لحاظ سلامتی و محاسبه قیمت، متوجه خواهید شد که قیمت تمام شده آن برای هر نفر از یک ساندویچ که عمدتا غذای سالمی نیست، مناسب تر است.
نویسنده: دکتر ساحل سلطان کریمی
امروزه در تمامی محافل صحبت از مزایای مصرف ماهی و سایر آبزیان و جایگزینی آن با گوشت قرمز می باشد. محققان در سراسر دنیا به مطالعه در خصوص خواص و فواید آبزیان می پردازند و هر روز دریچه جدیدی از مزایای مصرف ماهی را برای مردم باز می کنند.
سرانه مصرف آبزیان در کشور حدود 9 کیلوگرم می باشد ، و این میزان نصف مصرف سرانه دنیاست و البته در کشورهایی مانند ژاپن سرانه مصرف حدود 65 کیلوگرم می باشد.
در ایران علی رغم دارا بودن گونه های بارزش پرورشی از جمله ماهی قزل آلا و کپور ماهیان چینی مانند فیتوفاگ، سرگنده، آمور و کپور و همچنین دارا بودن بیش از 2700 کیلومتر نوار ساحلی و رودخانه و منابع آبی متعدد، متاسفانه مصرف سرانه آبزیان بسیار پایین است.
عوامل تاثیر گذار بر مصرف آبزیان در کشور:
- ویژگیهای اقلیمی و جغرافیایی ( دوری و نزدیکی به دریا)
- ذائقه مردم
- عدم علاقه به بو و طعم ماهی
- عدم علاقه فرزندان خانواده به ماهی
- نحوه فرآوری محصولات حاصل از ماهی
- دسترسی به ماهی تازه و پاک شده
- وضعیت اقتصادی خانوارها
- عدم آشنایی با روش های طبخ غذاهای دریایی
- نداشتن آگاهی کامل نسبت به خواص تغذیه ای ماهی
- رده سنی افراد خانوار
- سطح تحصیلات افراد جامعه
- ترس از وجود استخوانهای بین عضلانی هنگام مصرف ماهی
- عادات خرید و فرهنگ مصرف ماهی
- عدم وجود اطلاع رسانی و آموزش صحیح
- در دسترس نبودن مکان های عرضه آبزیان
- "عدم وجود بازار خرید محلی نزدیک خانه و محل کار
- عدم امکان نگهداری آبزیان در منزل به مدت طولانی
- عدم تنوع در محصولات فرآوری شده آبزیان
زمانی که با بسیاری از مردم وارد صحبت در خصوص مصرف ماهی می شویم قیمت بالای ماهی را عامل نخریدن آن ذکر می کنند. اما آیا این مسئله صد در صد درست است؟ آبزیان ضمن داشتن تنوع در نوع ، در قیمت نیز تنوع دارند. علی رغم قیمت بالای بعضی از انواع آن که حجم زیادی از ماهیان عرضه شده در بازار را تشکیل می دهند نیز قیمت مناسب و پایین دارند. این در حالی است که انواع ماهی ها از لحاظ خواص کم و بیش مشابه هستند و فقط گران بودن قیمت یک ماهی در زمان خرید نمی تواند دلیلی بر برتری آن باشد. به عنوان مثال ماهی کیلکا که از جمله ارزانترین ماهی ها محسوب می شود، از لحاظ ارزش تغذیه ای جزو غنی ترین منابع پروتئینی در بین ماهی ها محسوب می شود.
خرید میگو مقرون به صرفه است؟
در مورد میگو مقدار استاندار مصرف برای یک وعده غذایی 100تا 120 گرم است. یعنی با یک کیلو میگو می توان برای 8 الی 10 نفر غذا تهیه کرد. با توجه به ارزش غذایی بالای میگو وجایگاه ارزشمند آن از لحاظ سلامتی و محاسبه قیمت، متوجه خواهید شد که قیمت تمام شده آن برای هر نفر از یک ساندویچ که عمدتا غذای سالمی نیست، مناسب تر است.
نویسنده: دکتر ساحل سلطان کریمی